Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Maláj medve

2011.04.22

 

Maláj medve

Latin neve:Helarctos malayanus


Élőhelye: Ázsia déli részei, India ÉK-i vidékei, Banglades, Borneó, Burma, Kambodzsa, Kína, Laosz, Malaysia, Szumátra, Vietnám, Thaiföld. 
Testhossza 1,1-1,4 m. Súlya 27-65 kg. Farokhossz : 3-7 cm. Marmagassága 70 cm. A medvék legkisebb faja, de ennek ellenére nagyon agresszív, kiszámíthatatlan. A hímek kissé nagyobbak a nőstényeknél. 
Bundájuk fekete, sűrű és rövid, mellkasi részen U alakú világos színű folt, de nem minden egyednél tipikus. Szemfogai a többi medvefajjal összehasonlítva, a leghosszabbak.
2 alfaja ismert. A földön kissé esetlennek tűnhet, de kitűnő a fára mászásban. Ember által nem háborított területeken nappal aktív. 
Mindenevő: terméseken, egyéb növényi részeken kívül állatokat, főként ízeltlábúakat és termeszeket fogyaszt szívesen. Étrendjén szerepelhetnek a kisebb gerincesek, gyíkok, madarak és rágcsálók. Dögöktől sem riad vissza. A mézet különösen kedveli. Megdézsmálhatja a banánültetvényeket, de táplálkozási szokásaival mégis csak hasznot hajt.
Agresszivitása miatt ok nélkül is emberre támadhat. Igen kemény ellenfél a tigrisek, leopárdok és óriáskígyók számára is. Magányosan élő állat. 
Ivarérett 3 éves korban.A vemhesség 95 nap, de nem ritka a 174-240 nap sem. Az utódok száma általában 1-2, de lehet 3-4 bocs is. A bocsok kezdetben vakok, csupaszok és gyámoltalanok, súlyuk 300 gramm.
Életkorukról nincsenek megbízható adatok, de állatkertekben megérhetik a 24 évet is.
Ízletes húsuk miatt is nagyon keresettek. Testrészeiket gyógyhatású készítmények készítésére használják fel.
Rajta van a Vörös Listán.