Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kodiak medve

 

A kodiak medve

A kodiak-medve (Ursus arctos middendorffi) a barna medve legnagyobb termetű alfaja. A jegesmedve mellett a második legnagyobb testű szárazföldi ragadozó emlős a Földön.

 

Megjelenése

Testhossza 2,8 méter marmagassága 1-1,5 méter. A kifejlett hímek felágaskodva elérhetik a 3 métert is. A legnagyobb példányok tömege elérheti az egy tonnát, de többnyire ennél jóval kisebbek.

Elterjedése, élőhelye

A Kodiak- Afognak- és Shuyak-szigeteken őshonos, melyek délnyugat Alaszka partjai mentén találhatóak.

Életmódja

Főleg gyümölcsöket, bogyókat, kisebb gerinceseket eszik, de kiás egyes gumókat és gyökereket is. Egész nap aktívak lehetnek, de legszívesebben reggel és este mozognak.

Magányosan élnek, de a táplálékban gazdag területeken többen is összegyűlhetnek, például a lazacok ívásakor. Olykor nagyobb testű állatokat is megtámad, le tudja teríteni a elkapja a jávorszarvasokat és a havasi kecskét. Előfordul a kannibalizmus is, a kifejlett erős hímek főleg a bocsokra lehetnek veszélyesek. A téli táplálékszegény időszakban nyugalomba vonulnak, de nem alszanak igazi téli álmot. A nőstények ilyenkor hozzák világra még az 1 kg-ot sem elérő, védtelen, csupasz és vak bocsaikat. A fiatalok legalább két évig anyjukkal maradnak, majd 4-6 éves korukban válnak ivaréretté. A teljes testnagyságukat 11 éves korukra érik el.

A kodiak-medve alapvetően kerüli az embert, de hírhedten kiszámíthatatlan viselkedése révén veszélyes lehet az emberre, időnként előfordulnak tragikus balesetek. Szerencsére élőhelyük viszonylag gyéren lakott terület, így az emberekkel való találkozás lehetősége csekély.

Szaporodása

A nőstény januárban és februárban 2-3 kölyköt hoz a világra. 3-4-5 éves koruktól hagyják el az anyjukat.

Természetvédelmi helyzete

Miután az alfaj állományai a fokozódó vadászat miatt lecsökkentek, 1941-ben a Kodiak-szigetek egy részét természetvédelmi területté nyilvánították, hogy védjék a medvéket. Mára állománya nagyjából 3000 egyedre tehető és csak nagyon limitált éves kilövési kvóták betartása mellett ritkítható. Mára a medvék a régió egyik legfontosabb turistalátványosságaivá váltak.