Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kamcsatkai medve

2011.04.21

         Kamcsatkai medve  


 
A barnamedve második legnagyobb testű alfaja, mérete alig marad el a kodiak medvéétől. A kifejlett hímek felágaskodva elérhetik a 3 m-t is. Főként növényevő, de előszeretettel fogyaszt húst is, ha alkalma nyílik rá. Egész nap aktívak lehetnek, de legszívesebben reggel és este mozognak.

 

 

Magányosan élnek, de a táplálékban gazdag területeken többen is összegyűlhetnek, például a lazacok ívásakor. Előfordul a kannibalizmus is, a kifejlett erős hímek főleg a bocsokra lehetnek veszélyesek. A téli táplálékszegény időszakban nyugalomba vonulnak, de nem alszanak igazi téli álmot. A nőstények ilyenkor hozzák világra még az 1 kg-ot sem elérő, védtelen, csupasz és vak bocsaikat. A fiatalok legalább két évig anyjukkal maradnak, majd 4-6 éves korukban válnak ivaréretté. A teljes testnagyságukat 11 éves korukra érik el. A barnamedvék alapvetően kerülik az embert, de hírhedten kiszámíthatatlan viselkedése révén veszélyes lehet az emberre, időnként előfordulnak tragikus balesetek.

Előfordulás: Szibéria keleti része, Kamcsatka

Testtömeg: akár 700 kg is lehet

Marmagasság: 1-1,5 m

Tápláléka: növény- és húsevő

Szaporodás: a nőstény 7-8 hónapig tartó vemhesség után 2-3 bocsot hoz világra


         Kamcsatkai medve  


 
A barnamedve második legnagyobb testű alfaja, mérete alig marad el a kodiak medvéétől. A kifejlett hímek felágaskodva elérhetik a 3 m-t is. Főként növényevő, de előszeretettel fogyaszt húst is, ha alkalma nyílik rá. Egész nap aktívak lehetnek, de legszívesebben reggel és este mozognak.

 

 

Magányosan élnek, de a táplálékban gazdag területeken többen is összegyűlhetnek, például a lazacok ívásakor. Előfordul a kannibalizmus is, a kifejlett erős hímek főleg a bocsokra lehetnek veszélyesek. A téli táplálékszegény időszakban nyugalomba vonulnak, de nem alszanak igazi téli álmot. A nőstények ilyenkor hozzák világra még az 1 kg-ot sem elérő, védtelen, csupasz és vak bocsaikat. A fiatalok legalább két évig anyjukkal maradnak, majd 4-6 éves korukban válnak ivaréretté. A teljes testnagyságukat 11 éves korukra érik el. A barnamedvék alapvetően kerülik az embert, de hírhedten kiszámíthatatlan viselkedése révén veszélyes lehet az emberre, időnként előfordulnak tragikus balesetek.

Előfordulás: Szibéria keleti része, Kamcsatka

Testtömeg: akár 700 kg is lehet

Marmagasság: 1-1,5 m

Tápláléka: növény- és húsevő

Szaporodás: a nőstény 7-8 hónapig tartó vemhesség után 2-3 bocsot hoz világra