Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Grizzly

 A grizzly medve

 

Bemutatása

 

Besorolása: emlős

Táplálkozása: vegyes

Átlagos élettartama a vadonban: 25 év

Mérete: 1,5-2,5 méter

Súlya: 300-400 kg

Védettségi státusz: védett

 

Gyorsak, ha akarnak

 

Életmódja


A grizzly medve az észak-amerikai barnamedve egyik alfaja. Ezek a félelmetes óriások általában magányos állatok - kivéve a nőstényeket és a bocsokat -, de néha mégis egybegyűlnek. Drámai összejöveteleik azonnal észrevehetőek Alaszka halászterületein, amikor a lazac a felvizeken a nyári ívásra készül. Ebben az időszakban több tucat medve gyülekezik a hal-lakomára, azon zsírok után sóvárogva, amelyek életben tartják őket az előttük álló hosszú tél idején.

A barnamedvék vermet ásnak, a téli álomhoz gyakran egy számukra alkalmas domboldalon rejtőznek el. A nőstény medvék a téli pihenő során hozzák napvilágra utódaikat, amelyek nagy gyakorisággal ikrek.

 

Táplálkozása


A grizzly medvék hatalmas, a tápláléklánc csúcsán álló ragadozók, azonban táplálékuk gyakran dióból, bogyókból, gyümölcsökből, levelekből és gyökerekből áll. Más állatokat is megesznek, a rágcsálóktól a jávorszarvasokig.

A grizzlyk jellegzetesen barnák, de előfordul, hogy a szőrszálaik vége fehér vagy halvány, hisz ezáltal kapták hagyományos elnevezésüket.

 

Méltóságteljes megjelenésük van

 


Lenyűgöző méretük ellenére a grizzly medvék eléggé gyorsak, és a mérések szerint 30 mérföldet (48 kilométer) is képesek megtenni óránként. Az emberre nézve veszélyesek lehetnek, különösen, ha meglepik őket, vagy ha egy anya és bocsa közé merészkednek.

 

Élőhelye


A grizzly valamikor Észak-Amerika egész nyugati részén honos volt, és még a Nagy Prérit is bebarangolták. Számuk fokozatosan csökkent, és ma már csupán mintegy 1000 grizzly maradt az amerikai kontinensen, ahol törvényileg védetté nyilvánították őket. Sok grizzly továbbra is bebarangolja Kanada és Alaszka vadonjait, ahol a vadászok nagy trófeának tekintik, és ezért továbbra is üldözik őket.