Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fekete medve

2013.12.18

         Feketemedve 


 

Észak-Amerikában a feketemedve a leggyakoribb. Mintegy 750.000 példány él Kanadában, az Egyesült Államokban és Mexikóban.

A feketemedve általában félénk állat, de megszokta az ember közelségét. Egy-egy kisvárosban nem ritka látvány, ha egy medve kényelmesen végigcammog az utcán. Gondolom senki sem lepődik meg azon, ha egy feketemedve fekete. De a feketemedve lehet barna, fahéj- vagy krémszínű, fehér vagy akár kék is! Igen, jól olvastad, kék! Ezeket a ritka feketemedvéket ezért inkább Kermode medvéknek nevezték el. A nemzeti parkban élő medvék tudják, hogy az autós turistáknál szinte mindig van valami harapnivaló. Egy-egy medve arra is rájött, ha a kocsi tetején ugrálva produkálja, a finomságok az ő gyomrába vándorolnak. A feketemedve intelligens állat. A legkülönfélébb környezetben is megél. Bár a legtöbbjük otthona az erdők mélye, rábukkanhatunk a tengerparton, de még mocsarakban is. Levelek, gyökerek, gyümölcsök, erdei bogyók és magvak szerepelnek a feketemedve étlapján. De szinte mindent megeszik, ami az útjába kerül: a bogarakat, az apró emlősöket és persze a mézet sem veti meg. Ha nagyon muszály, a feketemedve óránként akár 50km-es sebességgel is fut. Szorultságában akár fára is mászik. De a bocsok, ha kell, ha nem, a fák legtetejéig is felmásznak.

Szőrzete fekete hosszú és sima, merev, csak a fej elülső részein (homlok és arc) rövidebb. Színe fényes fekete, csak az arc két oldalán hajlik sárgás színűre.
Hossza: 2 méter körüli
Testtömeg: 60-140 kg, de találtak már 300 kg-os feketemedvét is
Élettartam: 30 év

Szaporodása: Az anyaállat 7 hónapig tartó vemhesség után szüli meg kicsinyeit. az utódok száma 1-4. Januárban születnek a téli szálláson. A kis medvék 30-40 napig vakok, és csak két hónapos korukban indulnak el anyjuk oldalán táplálékszerző körútjukra.